Sunday, February 14, 2010

Selamat Hari Lahir Ayahanda Tersayang.....Satu hari saya pernah menelefon ke rumah saya ketika saya berada di asrama. Selalunya saya akan bercakap dengan umi saya tetapi hari tersebut saya bercakap dengan ayah saya..... setelah selesai kami berbual saya merasakan seperti ada sesuatu yang saya terlupa untuk dilakukan. Apabila diingatkan kembali saya pun bertanya kepada kawan saya berapakah haribulan hari ini. Rupa-rupanya saya terlupa untuk mengucapkan Selamat Hari Lahir kepada seorang insan yang banyak berkorban, ayahanda Abd Nasir.

Seringkali saya berfikir bagaimana untuk saya membalas segala jasa ayah saya. Apa yang membuatkan saya terharu adalah ayah saya tidak pernah mengeluh didepan kami kerana keletihan bekerja sedangkan beliau bekerja OT, boleh dikatakan setiap hari ayah saya akan pulang lebih lambat dari waktu yang ditetapkan.

Ayah, saya masih teringat semasa kepala saya terhantuk diatas lantai, saya berasa sedikat pening dan tanpa disedari ada darah mengalir dari kening saya. Apa yang dikatakan oleh ayah saya adalah biar kat dia, yang memelikkan saya apa yang dikatakan oleh ayah saya tidak seperti perbuatannya. Sambil berkata biar kat dia beliau datang mengangkat saya dan memapah saya untuk menyandarkan saya ke dinding. Sepanjang saya terlantar kerana kejadian ini yang menjaga saya ialah ayah dan umi saya. Sehingga sekarang kesan daripada kejadian itu telah meninggalkan parut di kening saya dan setiap kali saya melihat parut ini saya teringat apa yang dikatakan oleh ayah saya.

Saya memang tidak pernah sanggup untuk melawan cakap ayah saya kerana saya tahu ayah saya tidak mahu berkeras dengan anak-anaknya. Akhir kata saya bersyukur kerana dilahirkan dalam keluarga yang bahagia ini. Saya tujukan sebuah lagu untuk ayah saya.......


Teringat masa kecilku kau peluk dan kau manja
Indahnya saat itu buatku melambung
Disisimu terngiang hangat napas segar harum tubuhmu
Kau tuturkan segala mimpi-mimpi serta harapanmu

Kau inginku menjadi yang terbaik bagimu
Patuhi perintahmu jauhkan godaan
Yang mungkin ku lakukan dalam waktu ku beranjak dewasa
Jangan sampai membuatku terbelenggu jatuh dan terinjak

Reff:
Tuhan tolonglah sampaikan sejuta sayangku untuknya
Ku terus berjanji tak kan khianati pintanya
Ayah dengarlah betapa sesungguhnya ku mencintaimu
Kan ku buktikan ku mampu penuh maumu

Andaikan detik itu kan bergulir kembali
Ku rindukan suasana basuh jiwaku
Membahagiakan aku yang haus akan kasih dan sayangmu
Tuk wujudkan segala sesuatu yang pernah terlewati

ulang Reff:


Muhammad Naufal,
Pelajar SMSTSSS,
21.07 p.m.
17 Februari 2010.

No comments: